Att tänka på vid fågelmatning

Fågelmatning  har sina anor i 1800-talet, då man kring jul brukade ge lite extra mat till djuren och de inkluderade ofta även småfåglarna. Men dagens sedvänja är ett mer modernt påfund. Traditionen att mata fåglarna systematiskt som vi gör i dag har bara funnits från efterkrigstiden. Det har vuxit väldigt mycket de senaste 30-40 åren.

Om du tänker att du vill mata fåglar i vinter, så är det bra att veta en del saker. Kolla av så att du får göra det där du bor. Om du hyr kan det vara förbjudet. 

Man bör undvika fågelbord där fåglarna sitter i maten och det är iktigt att det inte skvätter ut allt för mycket mat på marken, om man nu vill undvika gnagare. För det kommer man att få annars. Maten bör även hängas högt upp, så att inte katterna kan nå fåglarna. 

Vad man ska ge fåglarna att äta? Här finns vissa fallgropar. Ett misstag är att man köper det som heter vildfågelblandning. Den kan man hoppa över. Köp i stället rena solrosfrön eller jordnötter. Det finns hampfrö också. 

Vill man locka större fåglar som hackspett, stjärtmes och stare ska man även hänga upp talgbollar. Men ta av plastnätet. Det finns rörliknande anordningar även för talgbollar. Vill man locka koltrast och sidensvans kan man sätta ut halva äpplen.

Att tänka på vid fågelmatning

Välj feta frön. Många billiga fröblandningar innehåller mycket havre som få fåglar tycker om. Satsa på solrosfrön eller jordnötter.

Skydd i närheten. Det bör finnas buskar nära fågelmaten så att fåglarna kan gömma sig. Det är bra om buskarna inte skymmer ända ner på marken. Då blir de lätt gömställen också för katter.

Häng upp maten. Om fåglarna kliver och bajsar i maten, som vid traditionella fågelbord, sprids lätt sjukdomar och parasiter. Fröautomater med sittpinnar eller en mesklocka, där fåglarna hänger upp och ner, är bättre.

Välbesökta tider. Fåglar äter oftast på eftermiddagen, precis när det börjar skymma. Då äter fåglarna för att klara nattens kyla. På morgonen måste de ladda om med nya fettreserver och kommer ofta till fågelbordet redan i gryningen.

25 Nov 2019

Fågelfotograf

Jag är en sann fågelentusiast, men inte den som står med kikare och uppslagsbok, utan den som står med kamera och stativ och fotar ur alla tänkbara vinklar och avstånd. Jag älskar fåglar, tycker det är de vackraste och mest fascinerande av alla djurarter. Samtidigt har jag ett stort intresse för fotografi och de två stora intressena i kombination är faktiskt oslagbar. 

Den här bloggen är tänkt som en dagbok och portfölj där jag kan posta mina bästa bilder såväl som tips och tricks associerat med fågelfotografi. Jag fotar inte bara fåglar, även om de är mina favoritmodeller, så det kommer att dyka upp bilder även på andra objekt. 

Hoppas att du ska få något ut av min blogg. Väl mött!